Skip to content
info@sfk.se

SFK:s kandidat, Dag Kroslid – VD för NorDan Gruppen AS, är vinnare av 2022/2023 EOQ European Quality Leader (EQL) Award!

  • |SFK

Dag Kroslid har erhållit den prestigefyllda utmärkelsen:
European Quality Leader Award 2022/2023 från European Organisation for Quality (EOQ)

 

EOQ:s president Torolf Paulshus (till höger) tilldelade Dag Kroslid (mitten) 2022/2023 European Quality Leader-trofén och diplom vid en EQL-utmärkelsesession i Oslo den 8 juni 2023. Med på bilden är också Ulf Gustavsson, Generalsekreterare EOQ.

European Quality Leader Award erkänner framstående individer som ägnar sin tid, energi och kunskap åt att dela sina övertygelser till förmån för det europeiska samhället. Den europeiska organisationen för kvalitet (EOQ) har över 70 000 medlemmar och 500 000 företag inom sina medlems- och samarbetsorganisationer i Europa och världen. EOQ är en tvärvetenskaplig europeisk organisation som strävar efter att främja effektiv förbättring inom området kvalitetsledning som samordnande organ och katalysator för sina medlemsorganisationer, med målet att förbättra det europeiska samhället genom att främja kvalitet i vidaste bemärkelse. European Quality Leader (EQL) Award tilldelas årligen av EOQ. EOQ ”Quality Leaders” är individer som har lyckats leda sina organisationer till framgång för olika intressenter genom sitt ledarskap och genom förändrings/-kvalitetsförbättringsprocesser i vidaste bemärkelse, som de har genomfört med sina team.

Dag Kroslid, VD för NorDan Gruppen AS, ett företag bland Europas ledande tillverkare av fönster, dörrar och smarta tillbehör, valdes som vinnare på grund av sina betydande prestationer som en kvalitetsinriktad chef, en kundinriktad teambyggare och en prisbelönt teamledare. Han investerar i människor, utvecklar innovativa lösningar och levererar resultat.

Dag Kroslid har en gedigen akademisk bakgrund med en M.Sc. examen i industriell teknik och management vid Linköpings universitet i Sverige, deltagande i European Masters Program i Total Quality Management vid Universitetet i Kaiserslautern i Tyskland och en doktorsexamen från Linköpings universitet i industriell teknik och management med internationell forskning om kvalitetsledning i 12 ledande länder. År 1999 inledde Dag sin industriella karriär och har utvecklat omfattande erfarenhet genom att inneha ledande och höga ledningsbefattningar i flera företag samt medverkan i managementkonsultprojekt för internationellt erkända företag.

Hans främsta prestationer omfattar flera framgångsrikt genomförda åtgärder som att leda arbetet med att modernisera och omvandla NorDan Sweden AB till ett kundfokuserat företag med tydlig fokus på kvalitet och hållbarhet (2014-2022), etablera långsiktiga strategiska samarbeten med nyckelkunder genom att tillämpa kundfokus och verktyg för kvalitetsledning, leda verksamheten för Norsafe AS under perioder av extrem tillväxt med fokus på kundnöjdhet och operativ excellens (2011-2014), höja prestandan för NorDans fabrik i Moi genom Lean och kvalitetsledning, i nära samarbete med alla anställda (2004-2007).

Dags främsta professionella prestationer omfattar ett brett spektrum av områden, som att publicera böcker om Six Sigma i flera länder, bli fabrikschef vid den största fabriken inom NorDan Group vid 32 års ålder, projektledare för konstruktion och etablering av fabriksverksamhet i Kina, Brasilien och Norge (som en del av rollerna som COO vid Metallkraft och Norsafe), utnämnas till styrelseledamot i medlemsföreningen vid Swedish Institute of Quality, SIQ, samt styrelseledamot i Lean Forum Bygg Sweden, och år 2022 bli medlem i International Academy for Quality som akademiker. Under hela sin karriär inom industri och konsultverksamhet har Dan också utmärkt sig genom att kombinera nya trender inom ledning, såsom hållbarhet och digitalisering, med kvalitetsarbetets principer, metoder och verktyg, både på strategisk och operativ nivå. I januari 2023 utnämndes Dag till VD för NorDan Gruppen AS, ett ledande företag inom fönster- och dörrbranschen i Europa, med huvudkontor i Norge. NorDan Gruppen AS har 2500 anställda, försäljning och verksamhet i 8 länder, 12 fabriker och över 30 regionala försäljningskontor, en omsättning på 470 miljoner euro år 2022 och en EBITA-nivå på över 10 procent.

Med Dag Kroslid som verkställande direktör vann NorDan Sweden AB flera priser och utmärkelser som ”Nova Award” för hållbarhets- och digitaliseringsstrategi av TMF (2022), ”Quality Sustainability Award 2020” av IAQ, ”Innovation Award” svensk innovationsutmärkelse av SIQ och Vinnova (2020), ”Swedish Team Excellence Award and Lennart Sandholm Prize” (2018).

Hänvisande till viktiga lärdomar under sin yrkeskarriär uppmanar Dag Kroslid bland annat att lyssna på medarbetare och involvera dem aktivt, fokusera på kunder och förbättra/utveckla tillsammans med dem, minska variation och slöseri genom kontinuerlig förbättring, våga vara innovativ, börja med slutresultatet i åtanke, vara positiv och konstruktiv.

Varmaste gratulationer från SFK och tack för ditt stöd.
Göteborg, juni 2023
Claes Britsman, Ordförande SFK

För mer information om EOQ eller SFK, vänligen mejla mig på claes.britsman@sfk.se.

 

Back To Top