Skip to content
info@sfk.se

Hållbar scenkonst hos GöteborgsOperan inkl guidad vandring


  • Genomfört:
  • 18/11 -19
  • Plats
  • Christina Nilssons gata, Göteborg

Hur kan en Opera göras mer hållbar?

Inom GöteborgsOperan strävar man efter hållbarhet ur socialt och ekologiskt perspektiv, och har arbetssätt där alla resurser används klokt och ansvarsfullt. Förutom den hållbara restaurangen, biodlingen på taket och solceller arbetar GöteborgsOperan nu med ”En grön opera”.

Den gröna operan är Operan Nibelungens Ring och sätts upp 2018-2021. Operan berör en brännande aktuell fråga: människans exploatering av naturens resurser och de ödesdigra konsekvenser som detta får. Därför passar det extra bra att presentera detta episka drama i en uppsättning med så liten miljöpåverkan som möjligt.

GöteborgsOperan har länge prioriterat miljöfrågor och anses vara en föregångare i branschen. Med ”Ringen” gör de hållbarhet till en aktiv del också i de konstnärliga valen och tar därmed ytterligare ett steg framåt

Miljöarbetet har engagerat flera yrkesgrupper och många medarbetare. GöteborgsOperan har arbetat hårt och enträget för att hitta nya material och arbetsmetoder. Målet har varit att lära sig hur de skapar scenkonst med så lite miljöpåverkan som möjligt, baserat på det de vet idag.

Det har varit en lång, lärorik process. Under resans gång har GöteborgsOperan samlat på sig mycket kunskap.

Några exempel på hur GöteborgsOperan gjort ”Nibelungens ring” hållbar är:

  • Kulisserna är i trämaterial är tillverkat av spillvirke.
  • Materialrester från produktion tas om hand på ett genomtänkt sätt, i samarbete med ReturKultur och kan återanvändas i andra konstnärliga produktioner, och i projekt som Bygglekplatsen i Biskopsgården.
  • De testar att själva tillverka och använda färskt smink.
  • Växtbaserade textilfärgningsmetoder testas för kläder
  • Nya innovativa material till kostymerna utforskas tillsammans med stålindustrin

Ni har nu möjlighet att tillsammans med SFK Väst delta på ett intressant studiebesök för att höra mer om detta arbete, och få en spännande rundtur i GöteborgsOperans spektakulära lokaler. . Vi möts i foajén utanför biljettkassan.

Kostnadsfritt för SFK-medlemmar, är du ännu inte medlem, gå in på medlemskap!  

Bokningar

Det går inte längre att göra bokningar på den här aktiviteten.

Back To Top