Skip to content
info@sfk.se

SFK Kvalitetsforum – skapar nya möjligheter och hittar nya eldsjälar – Fatemeh Moradi

Ny kvalitets-edsjäl inom SFK – Fatemeh Moradi

Under året har Fatemeh Moradi deltagit i SFK Kvalitetsforum. Vännerna kallar henne Shermineh och det gör vi inom Kvalitetsforum också.

Shermineh kommer från Iran men vill bygga en framtid i Sverige tillsammans med sin man. Hon brinner för kvalitet och vill fördjupa sig i ämnet. Eftersom vi behöver många eldsjälar i kvalitet så passar det bra att hon deltar i våra träffar. Vi är glada om vi inom SFK kan stödja en ambitiös och målinriktad ung person i hennes utveckling inom kvalitetsområdet.

Om du, eller någon du känner, har tips på en exempelvis en provanställning för Fatemeh kontakta henne på telefon 0734-337633.

Du kommer från Iran och har varit i Sverige ungefär tre år. Hur kommer det sig att du valde Sverige och hur var första tiden i Sverige?

Mina föräldrar var bosatta i Göteborg. Så det var naturligt att jag hamnade här. Nu bor jag här tillsammans med min man som också kommer från Iran. Jag har en utbildning som högskoleingenjör i Iran motsvarande industriell ekonomi i Sverige. Då jag kom till Sverige satsade jag på att lära mig svenska så fort som möjligt. Jag läste då en svensk intensivkurs på Göteborgs Universitet och samtidigt hade jag anställningar inom olika serviceverksamheter.

Du pratar en bra svenska. Var det svårt att lära ett så annorlunda språk?

I början var det väldigt svårt. Fackspråket har jag upplevt som svårast. Men min förståelse då andra talar påverkas mycket av dialekter och ungdomar som använder många annorlunda uttryck och slang. Det som jag haft störst problem med är att välja rätt mellan ”en” och ”ett”. Det är svårt. Mina kunskaper i engelska gör det ibland enklare eftersom det finns likheter mellan ord i svenskan och engelskan.

Vilka fritidsintressen har du?

Jag tycker om promenader ute i naturen. Nu har jag börjat med målning och jag tycker det är roligt att lägg puzzel. Jag lyssnar på ljudböcker på persiska för att inte tappa språket.

Du har bland annat praktiserat på ett internationellt brittiskt företag, en teknikkonsult i gas- och oljebranschen. På dotterföretaget i Stenungsund arbetade du på avdelningen Project Control. Berätta lite om arbetet där.

Min senaste praktik var på ett brittiskt ingenjörsföretag med dotterföretag i Stenungsund. Där arbetade jag i sex månader med dokumentationskontroll. Kunderna till ingenjörsföretaget var flera av de största företagen i Stenungsund, exempelvis Borealis, Preem, Nouryon. Jag var på väg mot en provanställning men Coronaepidemin satte tyvärr stopp för alla anställningar.

Hur har du upplevt mötena i SFK Kvalitetsforum?

Jag har upplevt mötena i SFK Kvalitetsforum som väldigt bra och lärorika. Jag har både fått fräscha upp mina kunskaper och lära nya saker. Att få besöka olika företag och se hur man arbetar varit mycket intressant. Kontakterna med deltagarna har gett mig mycket.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag har som högsta prioritet att få en provanställning men Coronaepidemin gör att de flesta företag avvaktar med anställningar. En anställning är viktigt för vår ekonomi. På sikt vill jag läsa vidare på en Masterutbildning inom Quality and Operations Management på Chalmers.

Utbildning till röntgensjuksköterska kan vara ett alternativ med en blandning av teknik och vård.

Jag planerar min framtid i en bok. I boken skriver jag ned vilka uppgifter och mål jag ska genomföra både på arbetet och i det privata livet.  Så har jag gjort de senaste tio åren. Jag har en plan A men också en plan B för det fall att jag måste planera om. Jag har höga ambitioner på tio års sikt.

Vad är viktigast då man kommer till ett nytt land?

Språket och att man skapar kontakter är nyckeln för att komma in i samhället.

Hur upplever du Sverige och svenskarna?

Jag kan inte generalisera men typiskt är ert lugn. Då det finns problem försöker ni lösa dem i lugn och ro. Iraniern har alltid bråttom. På min praktikplats i Stenungsund då något blivit fel sade min handledare lugnande till mig ”det är inte hela världen”. Jag upplever också att ni svenskar vill förverkliga era drömmer även när ni blir äldre.

Intervjun gjord av nätverksledarna i SFK Kvalitetsforum:

Folke Höglund
0706-37 40 37
folke.hoglund@gmail.com

Hans Baurmann
0706-50 36 63
provigor@telia.com

Back To Top